Login
Brugere ialt:   6671
Glemt dit Login?
Længste distance
sidste 2 dage
1. Thomas Christensen (50)
15.3 km Gang
Igår

2. Steen Karlsen (60)
15 km Løb
Igår

3. Jannick Kjersgaard (50)
12.3 km Løb - Terræn
Igår

Hurtigste træningspas
sidste 2 dage
1. Jannick Kjersgaard (50)
12.3 km Løb - Terræn
12.39 km/t
Igår

2. Steen Karlsen (60)
15 km Løb
11.2 km/t
Igår

3. Kaj M T Madsen (72)
12.2 km Løb
10 km/t
Igår

Vidste du?
Opret dig som bruger og få en træningsdagbog
Opret en træningsdagbog
Hold styr på din træning med KeepOnMoving's online træningsdagbog.
Læs mere om alle de funktioner du får ved at oprette en træningsdagbog.
Tilmeld dit firma eller din klub
Opret et Team
Tilmeld dig - og opret så et Team og få en team kalender, hvor I kan planlægge træningen.
Læs mere om oprettelsen af et Team og alle fordelene der følger med.



Artikel om Kost & Ernæring

Tilbage



Kulhydrater
af Torben C G Jensen, 03-02-2006

Kulhydraterne
Kulhydraterne er den største leverandør af energi til vores kost. De er nødvendige for, at kroppens energistofskifte kan fungere optimalt og udnytte kostens indhold af fedtstoffer og proteiner. Dermed er kulhydraterne uundværlige for at vores forbrænding skal fungere. Kulhydrater er sukkerstoffer, der består af kemiske forbindelser, der indeholder kulstof, brint og ilt.

Atkins-kuren
De sidste par år har der været megen debat omkring kulhydrater og fedme. Kure som f.eks. Atkins-kuren, hvor man næsten udelukkende indtager fedt og protein, har været meget omtalte. Atkins-kuren medførte vægttab men kuren har en masse bivirkninger, eftersom kroppen ikke udelukkende kan fungere på fedt og protein. Bl.a. Atkins-kuren skabte en kulhydratskræk, og mange slanke-guruer mente, at man blev fed af at spise kulhydrater.

Kulhydrater forebygger
En ny amerikansk undersøgelse viser, at det er fedtet i kosten der feder og ikke kulhydraterne. Dermed underbygger undersøgelsen de danske kostråd, hvor det anbefales, at 50-60% af energien skal komme fra kulhydrat. En kost med et højt indhold af kulhydrat- og fiberrige fødevarer, f.eks. kartofler og grove kornprodukter, forebygger livsstilssygdomme som type-2 diabetes og hjertekarsygdomme. Derudover har denne type kost en lav energitæthed og bidrager til at forebygge overvægt.

Hvis man ønsker at tabe sig, bør man skære ned på kostens indhold af fedt, især det mættede fedt, som stammer fra smør, margarine, fede mælkeprodukter og fedt fra kød. I stedet bør man spise mere kulhydrat og protein.

Forskellige typer
Der findes simple og komplekse kulhydrater, også kendt som de hurtige og de langsomme kulhydrater. Jo mere simpelt et kulhydrat er opbygget, jo hurtigere nedbrydes og optages det i kroppen. Efter et måltid indeholdende simple kulhydrater, f.eks. et stykke franskbrød med syltetøj, bliver man hurtig sulten igen. I stedet bør man vælge et måltid bestående af komplekse kulhydrater, f.eks. rugbrød, kartofler, korn m.m. Efter sådan et måltid holder mæthedsfornemmelsen længere, da kroppen skal bruge længere tid på nedbrydelse.

Kulhydrater og træning
Når man træner har man især brug for at spise kulhydrat. Kulhydrat er musklernes foretrukne energikilde, og der er en klar sammenhæng mellem kulhydrat i kosten og den fysiske ydeevne. Groft sagt så stiger ydeevnen i takt med stigende kulhydratindtag. Jo højere intensiteten er af den fysiske aktivitet, des mere kulhydrat omsættes i kroppen.
Dvs. løber du 2-3 gange om ugen i ca. 30min. bør du indtage den anbefalede mængde kulhydrat (50-60%), men træner du langdistanceløb eller krævende intervaltræning kan du med fordel øge dit kulhydratindtag. Før et krævende løb, kan du indtage en lille mængde simple kulhydrater som en håndfuld rosiner, en banan eller et stykke hvidt brød. Efter et hårdt træningspas er det vigtigt at indtage lidt kulhydrat senest 20min. efter for at fylde kulhydratdepoterne op så effektivt som muligt. Men ellers er de komplekse kulhydrater at foretrække.


Google Reklame
Som medlem får du...
Træningsdagbog
Rute opmåling
Vægt dagbog
Træningsgrafer
Træningsruter
Styr på løbeskoene
Løbsliste
Teams
Hitlister