|
af Henning K., 23-12-2003 |
Tórshavn Marathon 2003 |
|
|
Marathon på Færøerne
- ren luft og rå natur
På Færøerne er sommermånederne kølige og velegnede til marathonløb. Den 19. juli 2003 lød startskuddet for første gang for Atlantic Airways Tórshavn Marathon. I perfekt vejr: stille, delvis tåge og 13 graders varme satte ca. 200 deltagere i løb fra byens centrum. De første 5,8 km - en pæn rundtur i Tórshavns gader - var fælles for alle løbere. ¿Fun run" deltagerne løb derefter i mål, mens de ca. 60 hel- og halvmarathonløbere - ligeligt fordelt - fortsatte ud ad strandvejen på samme ud- og hjemrute.
Halvmarathondistancen må siges at være hård. Ruten er kuperet, og der er to lange og seje bakker lige før vendepunktet. Disse bakker må derfor tages på hjemvejen. I den fulde distance passeres bakkerne også, men der fortsættes på en fuldstændig flad strækning langs Kaldbaksfjorden ud til bygden Kaldbak, hvor der vendes. Der er fælles start og mål for alle deltagere i byens centrum.
På marathondagen var der feststemning i byen. Gågaden var fuld af mennesker: Løbere, tilskuere, familie, samarittere plus en hær af hjælpere, der ventede på at blive transporteret ud til posterne langs ruten. Diverse boder i gågaden sørgede for varme drikke og mad til tilskuerne. Et rockorkester gjorde klar til underholdning - det skulle holde dampen oppe, mens løberne var ude på ruten. Discorytmerne dunkede til den fælles opvarmning under ledelse af en kyndig instruktør, hvorefter borgmesteren indfandt sig. Efter en kort tale affyrede han startskuddet. Et historisk øjeblik for os løbere, og et herligt syn at se de mange løbere, unge som ældre, begive sig af sted på ruten.
Utroligt nok gennemførte alle på marathondistancen. Alle fik medalje, og hos mændene kom Cecil Weihe fra Tórshavn først i mål med tiden 2 t. 55 m. Hos kvinderne var det Janet Jacobesen fra Fuglefjord, som kom først. Hun brugte 4 t. 5 m. om de godt 42 km. Som de første til at gennemføre den internationalt opmålte rute slog de samtidig rute rekorden, og Færøernes Sparekasse overrakte dem en pengepræmie. Mon ikke rekorderne står for fald? Nummer 1, 2 og 3 hos mænd og kvinder kunne glæde sig over flotte præmier fra Atlantic Airways - flybilleter til det internationale rutenet.
Aftenen før løbet samledes løberne i den lokale idrætshal. Der fik de startnummeret udleveret samt T-shirt. I kantinen samme sted var der pastaparty, hvor man kunne spise sig mæt i rigtig god, solid mad. Efter løbet blev der inviteret til sejrsmiddag på Hotel Hafnia. Stemningen var i top hos alle løberne, der mødtes i loungen til en velfortjent drink. Mens gæsterne gik til bords, sørgede hotelchefen for sang og klavermusik. Der blev spist og drukket og snakket og holdt taler. Humøret var højt til ud på de små timer. Efterhånden trak folk sig tilbage, og en begivenhedsrig dag var overstået.
Vi var godt tilfredse med den interesse, der var omkring arrangementet. De fleste deltagere var lokale, men der deltog også løbere fra de andre nordiske lande, flest fra Danmark og Island. Ja, der var oven i købet en fra Mallorca.
Som arrangører holdt vi lav profil til dette første marathon, da vi ville sikre os, at vi magtede opgaven. Men nu, hvor både løbere og arrangører er godt tilfredse med løbet, som har international standard, er næste skridt at gøre Atlantic Airways Tórshavn Marathon i Nordatlanten mere synligt og tiltrække marathonløbere fra hele verden.
Artiklen er skrevet af Óli Olsen
|
|