Svar ialt: 2 - Senest svar 06-05-2005 22:39 fra ivan b |
Svar indsendt 03-04-2003 11:14 af Torben C G J |
Hej Kaare
Mht opvarmningen, så vil jeg sige, at den er kun af betydende faktor, hvis man har planlagt at skulle lægge ud i et bestemt tempo - altså et tempo, som ligger over ens normale løbe tempo. F.eks. da jeg løb i Berlin, hvor jeg
skulle lægge ud med tempo lidt over 14 km/t, så kan det godt være lidt svært at holde dette i starten, hvis man ikke er varm.
'Fidusen' er lidt at kroppen yder bedre, hvis den er varm. F.eks. så er der nogle 100 meter løbere, som går i sauna inden de skal ud at løbe, fordi de kan jo ikke bruge
alt for mange kræfter på at løbe rundt for at varme op.
Generelt er opvarminng dog af mindre betydning, når man løber lang distance, netop fordi man kan løbe sig varm de første 5-10 km.
Problemet kan være at fordi man ikke er rigtig varm de første 5-10 km, så kan man måske godt tabe flere minutter, som kan være svære at indhente senere.
Opvarmning er meget individuelt mht hvordan og hvor meget man opvarmer. Man skal gøre sådan som man nu har det bedst med.
Mvh Torben
|
Svar indsendt 06-05-2005 22:39 af ivan b |
Opvarmning ¿ det er kilden til megen debat.
Nogle mener at opvarmning er overflødigt, og direkte skadeligt for ens løbsresultater, idet man jo brænder energi af under opvarmningen, som man ellers kunne have gavn af under et løb/stævne.
Jeg har lært at man skal opvarme godt og grundigt for dels a) at banke pulsen op under opvarmningen, således at man under et løb/træningspas kan holde pulsen længere indenfor ens ¿arbejdsområde¿ og dels for at få varmet muskler og især led op inden et løb/træningspas.
Hvis man som jeg pt. Blot løber pga gammel vane/holde formen bare nogenlunde, kan opvarmningen holdes på et min eller måske helt springes over, da jeg ikke løber i et hurtigere tempo end jeg blot får sved på panden.
Men hvis man løber som jeg gjorde for år tilbage (konkurrence + maraton i super tid), max hastighed for et godt resultat, så er det af min opfattelse/erfaring at en god opvarmning hjalp mig til gode resultater, og måske vigtigere, jeg holdte mine skader på et minimum.
I dag ¿ som gammel beskeden motionsløber husker jeg at varme op, muskler og led skal være varme inden jeg begiver mig af sted, jeg banker pulsen op på max for en kort stund ca. 75% inde i opvarmningen, og bruger resten af tiden på at få puls og åndedræt under kontrol ¿ det giver mig gode træningspas og skader er jeg pt. Forskånet for.
Mit råd er ¿ lav din egen opvarmning, tilpas indholdet til din løbestil, hastighed og psyke ¿ opvarmningen er også en god stund til at opsætte sig mentalt, de dage hvor man bare ikke har lyst.
Husk ¿ at opvarmning kan holde evt. skader for døren.
|