|
Proteiner |
|
af Torben C G Jensen, 10-03-2006 |
|
Kroppens byggesten
Proteiner er livsvigtige stoffer, der findes i det meste af den mad vi indtager. Proteiner betegnes ofte som kroppens byggesten, da vores muskler, knogler, hud m.m. er opbygget af proteiner.
Aminosyrer
Proteiner er opbygget af aminosyrer og der findes 20 almindeligt forekommende aminosyrer, hvoraf 9 er essentielle aminosyrer. Essentielle betyder, at vi ikke selv kan danne dem, de skal tilføre via kosten. Da protein, og dermed aminosyrer, er vigtige byggesten for kroppen, er det vigtigt at få nok aminosyrer i den daglige kost. Det er selvfølgelig også vigtigt, at det er af den rigtige slags. De essentielle aminosyrer skal være til stede i bestemte forhold, for at de kan anvendes til opbygning af cellebestanddele så som muskelceller, enzymer, hormoner, antistoffer mm. For langt den største del af befolkningen er dette dog ikke et problem, da vi indtager mange forskellige typer føde hver dag.
Hvor finder man proteiner?
Proteinerne findes både i animalske og vegetabilske fødevarer, dvs. både i kød- og mælkeprodukter og i bælgfrugter, grøntsager og kornprodukter. Kød- og mælkeprodukter indeholder ofte en større mængde proteiner pr. gram levnedsmiddel, men begge grupper er vigtige i forbindelse med en varieret kost.
Nedenfor ses en liste over proteinholdige fødevarer:
Kød
Æg
Mælk
Ost
Fisk/skaldyr
Bønner, linser m.m.
Kål
Havregryn
Nødder
Rugbrød
Magre vs. fede kødtyper
Det er vigtigt at være opmærksom på fedtindholdet i de forskellige kødtyper. Der er lige så mange proteiner i de magre kødtyper som i de fede, men man bør så vidt muligt vælge de magre som kylling, kalkun, svine- og oksekød uden fedtkant. Nødder indeholder meget fedt, så derfor skal man ikke bare spise løs af dem, men nøjes med en lille håndfuld en gang i mellem.
Morgenmad, frokost og aftensmad
Oversigten viser, at der findes proteiner i mange af de fødevarer vi indtager dagligt, og at det er muligt at få protein i hvert af dagens måltider. Da kroppen hele tiden nedbryder aminosyrer til opbygning, er det vigtigt at vi løbende dagen igennem tilfører nye via kosten. Derfor er det en god ide, at både morgenmad, frokost og aftensmad indeholder protein. Desuden mætter proteiner generelt mere end både fedt og kulhydrater.
Nedbrydning
Proteiner, dvs. aminosyrer, nedbrydes især under træning og vægttab.
Under træning nedbrydes musklerne og derfor er der et behov for genopbygning, dvs. tilførsel af nye aminosyrer. Sørger du for, at alle dine måltider indeholder protein bør mangel ikke være muligt. Træner du højintensiv- eller langdistancetræning er det gavnligt med et proteinholdigt måltid efter træningspasset.
Vægttab og slankekur
Under vægttab eller slankekur mistes ikke kun fedt, men også en lille smule muskelmasse. Mistes muskelmasse sænkes stofskiftet, hvilket ikke er ønskværdigt i en vægttabssituation, og her er det igen vigtigt med et løbende proteinindtag.
Hvor meget protein skal man så have? Dette har været meget omdiskuteret, men de nordiske næringsstof anbefalinger siger, at 10-15% af det daglige energiindtag bør komme fra protein.
|
|