|
Sukkerkuren |
|
af Torben C G Jensen, 08-05-2003 |
|
Hvad er sukkerkuren?
Sukkerkuren (glykogenkuren) går kort fortalt ud på at snyde kroppen til at ophobe en større mængde kyldrater end normalt.
Dette er især en fordel for langdistance løbere, da man dermed kan udsætte det tidspunkt, hvor kroppen løber tør for kylhydrater, og den derfor begynder at forbrænde fedt.
Fremgangsmåden
Én uge før løber man en lang træningstur på omkring 2 timer, for dermed at tømme glykogendepoterne.
De næste 3 dage fortsætter man med at træne, men skal kun spise kost der ikke indeholder kulhydrater og sukker.
De næste tre dage før løbet, spises kulhydratrig kost. Man skal ikke træne i disse dage. På denne måde kan der ske en tredobling af kulhydratdepoterne.
Forslag til kostplan:
Kost indeholdende få kulhydrater:
Æg (kogt eller stegt), fed ost, kød, bacon, ymer, yoghurt uden frugt, hytteret, hytteost, leverpostej, rejesalat, makrelsalat, rullepølse, torskerogn, fisk og fjerkræ.
Kost med megen kulhydrater:
Mager ost, magert kød, tør- eller grilstegt kylling, brød uden smør og fedt, cornflakes og havregryn med rigeligt sukker på samt skummetmælk, marmelade, honning, grøntsager, kartofler, frugt og slik på sukkerbasis.
Drikkevarer med kulhydrater:
Saftevand, cola, lys øl, skummet mælk, kærnemælk, kaffe og te med masser af sukker.
Konklusion
Jeg har ikke selv benyttet mig at sukkerkuren, men det kan være et redskab for dem, som f.eks. lige mangler at skære de sidste minutter af tiden, for at nå under de 3 timer.
En faktor, som kan spille ind på effekten af kuren, kan være at ens evne til at løbe på fedt. Hvis man er god til at forbrænde fedt, så er det ikke sikkert at sukkerkuren forbedrer noget.
|
|